Çoklu Sektör
Mobilya
Anne Bebek
Kozmetik
Tekstil
Elektronik
Sektörlere Özel Demolar
×
Sektöre Özel Demolar

E-ticaret sitenizdeki önemli sayfaları nasıl optimize etmelisiniz?

E-ticaret sitenizdeki bazı sayfaların değeri, diğerlerine kıyasla daha yüksektir. Tüm sitenizi bir bütün olarak ele alıyor olsanız da, geri dönüşümlerinize daha fazla etki eden bazı sayfalar vardır. Bu sayfaları da hem arama motorları için hem de kullanıcı deneyimi için daha iyi bir şekilde optimize etmeniz gerekir.

E-ticaret sitenizi bir vitrin olarak ele alacak olursak, bu vitrinin cazibesi tüketicilerin satın alma kararlarına doğrudan etki etmektedir ve bu sebeple de kullanılabilirlik olarak optimize etmek geri dönüşümlerinize doğrudan yansımaktadır. Bir önceki yazımızda bu önemli sayfaların hangileri olduğunun üzerinde durmuştuk. Aşağıdaki bağlantıdan bu yazımızı okuyabilirsiniz.

E-ticaret sitelerindeki en önemli sayfalar hangileridir?

Bu yazı serimizde de bu sayfaların optimizasyonunu nasıl yapacağınız üzerinde duracağız. Optimizasyon önerilerine geçmeden önce bu çalışmaları yapmaya başlarken kendinize sormanız gereken birkaç soru bulunuyor. Öncelikle bu sorular üzerinde duralım.

Kullanıcıların aradıkları ne?

Sitenizi optimize ederken asıl üzerinde durmanız gereken kullanıcı faktörüdür. Sitenizi kendiniz için değil, kullanıcılar için optimize ediyorsunuz. Bu sebeple de onların neler aradıklarını, neden ve nasıl size geldiklerini bilmeniz gerekiyor.

Kullanıcılar nereden geliyor? Sitenizi ziyaret edenlerin hangi kanallar üzerinden geldiklerini belirlerseniz, onların neler aradıklarına dair bir fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Arama motorları üzerinden mi geliyorlar? (Belli ürünleri incelemek için gelmiş olabilirler.)
  • E-posta üzerinden mi geliyorlar? (Düzenlediğiniz kampanyalar hakkında bilgi almak için gelmiş olabilirler.)
  • Sosyal mecralardan mı geliyorlar? (Sosyal medya içerikleriniz hakkında bilgi almak istiyor olabilirler.)

Ne öğrenmek istiyorlar? Farklı mecralar üzerinden gelen kişilerin, öğrenmek istedikleri farklı konular olabilir. Bir sayfa sadece limitli bir bilgi sunabilir. Bu sebeple de yönlendirmeler sonrasında hangi sayfalarınıza gelindiğini incelemelisiniz. Böylelikle optimize etmek istediğiniz sayfalar hakkında daha çok bilgiye sahip olursunuz. Ziyaret edilen sayfalar üzerinde de kullanıcıların öğrenmek istedikleri bilgileri verecek şekilde optimizasyon işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Bu sayfalarda görseller, videolar ya da açıklayıcı metinler kullanmak, kullanıcı deneyimini artırırken, onların aradıkları bilgilere daha rahat ulaşmalarını sağlar.

Kullanıcılar için amacım ne olmalı?

Kullanıcıları belli bir eyleme yönlendirmeniz de oldukça önemlidir. Bu farklı sayfalar için farklı amaçları beraberinde getirebilir. Ana sayfa üzerinde tüketicileri farklı ürün ve kategorilere yönlendirmek, ürün sayfalarında satın almaya yönlendirme, iletişim sayfalarında ise sizinle iletişime geçmeye yönlendirmek olabilir.

Bunların yanı sıra sepet ortalamasını artırmak, e-posta aboneliği almak, upsell ya da çapraz satışa yönlendirmek ya da ziyaretçilerin site üzerinde daha fazla kalmalarını sağlamak da amaçlar arasında yer alabilir.

Site üzerindeki sayfalarınızı optimize ederken, bu amaçlarınız üzerinde de düşünmeniz ve çalışmalarınızı bu amaçlar doğrultusunda yapmalısınız.

Önemli sayfalarınız için optimize ipuçları

Ana Sayfa: Genellikle en çok ziyaret edilen ana sayfa olmaktadır. Bu sebeple de bu sayfanın optimizasyonu bir hayli önemlidir. Bu sayfayı iyi bir şekilde değerlendirmek ve doğru öğeleri doğru şekilde kullanmak geri dönüşümlerinize fayda sağlar.

Kim olduğunuzu, ne yaptığınız ve kullanıcıların ne yapabileceklerini anlatın: Ana sayfada kendinizi tanıtmanız, ne tür ürünler sattığınız ve kullanıcılara ne gibi hizmetler sunduğunuz yer almalı. Bunun yanı sıra tüketicilerin de sitenizden nasıl yararlanabileceklerini onlara anlatmalısınız.

Büyük bir başlık kullanın: En önemli bilgilerinizi, kampanya ya da sloganınızı büyük bir başlıkla sayfanın üst bölümünde sergileyin. Böylelikle siteyi ziyaret edenler ilk başta net bir şekilde bu sloganı görebilirler.

Akıcı ve sade bir tasarım kullanın: Tasarımınızın sade olması, sayfanın daha rahat bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Karmaşık tasarımlardan kaçınmak, ziyaretçilerin site üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayacağı gibi, ziyaretçileri farklı sayfa ve kategorilere daha rahat bir şekilde yönlendirebilirsiniz.

Kolay bir navigasyonunuz olsun: Ana sayfa üzerinde farklı ürünleri göstermenin yanı sıra kategori sisteminizi de net bir şekilde yapmalısınız. Kolay bir navigasyon sunmak, ziyaretçilerin site üzerinde aradıklarını daha rahat bulmalarını sağlar. Böylelikle onların daha fazla sayfa ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz.

Doğru anahtar kelimeleri kullanın: Ana sayfanızın SEO çalışmalarını yaparken, sektörler, marka ve ürünlerinizle ilgili anahtar kelimeleri sayfanın içeriğinde geçirmeye özen gösterin. Ana sayfanızın doğru bir şekilde indekslenmesi gerekir ve bunun için de doğru anahtar kelimeleri seçmeli, meta açıklamalarınızı bu anahtar kelimelerle oluşturmalısınız.

Eyleme çağrı ifadelerinizi net yapın: Ana sayfa üzerindeki eyleme çağrı ifadelerinizi ya da butonlarınızı (CTA) net görünecek bir şekilde tasarlayın. Ziyaretçileri belli bir eyleme yönlendirmek için bu butonlara ihtiyacınız vardır. Hem konum olarak hem de tasarım olarak bu butonların dikkat çekmesi gerekir. Tasarım konusunda arka planla zıtlık oluşturacak renkler kullanmak, kısa ama açık mesajlar vermek, butonlara tıklama oranlarını etkileyecektir.

Yazı serimizin ilk bölümünün burada sonuna geliyoruz. İkinci bölümde, diğer önemli sayfaların optimizasyon ipuçlarını paylaşıyor olacağız.

Bir Yorum Yazın